Suomen Terveysjärjestö STJ ry

Blogi

25
maalis2019

Kela evää lainvastaisesti toimeentulotukia kilpirauhaslääkkeeseen

Kela evää lainvastaisesti toimeentulotukia kilpirauhaslääkkeeseen Eduskunta-avustajana olen vuosia s...

 

Psykiatrian erikoislääkäri Tiina Keldrima on saanut Vuoden Ruusu 2015-tunnustuksen Suomen Teveysjärjestöltä SuomiPorinan tapahtumassa 17.7.2015. Huomionosoitus on ensimmäinen laatuaan tämän kansalaisjärjestön historiassa: Se on erityinen arvonannon osoitus Tiina Keldrimalle. STJ:n puheenjohtaja Merja Lindström totesi, että tunnustus tulee pohjimmiltaan Keldriman luottamuksellisen, potilaslähtöisen ja potilaan oireita huomioivan lääketieteellisen hoidon takia. Potilas ei ole ainoastaan laboratoriokokeiden tulos vaan hänen täytyy tulla kuulluksi lääkäri-potilassuhteessa. Potilaan on saatava ajanmukaista, kokonaisvaltaista ja yksilöllistä hoitoa, Lindström painottaa kiitospuheessaan.

 

Lindström toivoi, että huomionosoitus toisi Tiina Keldrimalle lisää uskoa ja voimaa lääkärin työhön. Kilpirauhaspotilaiden luottamus lääketieteelliseen hoitoon pitäisi parantua pian: Ei ole oikein, että potilaat ovat jatkuvassa piinassa kilpirauhassairautensa takia. Kolmen vuoden aikana Valvira on ollut yksi näkyvä suurviranomainen lääkärien välisessä erimielisyydessä kilpirauhasasiassa. Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve kertoo hyvin poikkeuksellisesta kiistasta sillä lääkärit kiistelevät hänen mukaansa keskenään yksittäisestä hoitomuodosta. ”Lääkäreiden kiistoista kärsivät eniten potilaat.” (MOT: Julkaisu 18.3.2015)

 http://www.iltalehti.fi/terveys/201505050123920_tr.shtml

Thyroxin (levothyroxin) on tavallisin kilpirauhasen vajaatoimintaan käytetty lääke. Kantelukierre Valviraan ” lääkärit vastaan lääkäri” on syntynyt siitä, että jotkut lääkärit ovat saaneet hyviä hoitotuloksia potilaillaan määräämällä esim. Liothyron- kilpirauhaslääkettä. Kilpirauhasen hoidon ympärille on kehkeytynyt pitkäaikainen ilmiö: Potilailla on suuri huoli mistä saada lääkettä, ellei hänen oma lääkärinsä voi sitä määrätä. Vastuuntuntoiset lääkärit eivät siis minun käsittääkseni kiistele – päinvastoin – osa heistä on joutunut Valviran ja joidenkin endrokrinologin jyrän alle.

Tiina Keldrima viihtyy SuomiAreenan ja SuomiPorinan tilaisuuksissa joka vuosi. Hän ehti antaa haastattelun juuri kun hän oli saanut Vuoden Ruusun 2015 huomionosoituksen. Luonnollisesti hän oli iloinen ja vähän yllättynytkin siitä. Vaikka tunnustus tulee STJ:n kautta se on kuitenkin suora viesti potilalta ja kansalaisilta. Se on paras mahdollinen luottamuksenosoitus, jonka lääkäri voi saada. Kysymys on siis lääketieteellisestä hoidosta, sanoi Keldrima. ”Tämä ei ole placeboa”. Tässä ei ole kysymys vaihtoehtohoidosta. Hän ei kiistele vaan hän voi pysyä kannassaan. Potilaan jatkuva oireenmukainen hoito on tärkeintä luonnehtii Tiina Keldrima tyynesti. Hän on hyvin toiveikas, että potilaat saavat oikeutta tulevaisuudessa.

Blogikirjoitus Tarja Pitkänen, Porilaine (Satakunnan Kansa)

Testamenttilahjoitus

Hyvinvointia ja terveyttä edistävät Hoidot Suomessa ja Euroopassa

HYVE CAM 2018 lataa esite

Vita Aktive

vita aktive

Suomen Terveysjärjestö STJ ry, info [at] stjry.fi p. 044  355 8540